Vind jij verandering eng of moeilijk? In deze blogpost ga ik 7 manieren bespreken, om jezelf meer open te stellen voor verandering!
Vorige week sloot ik een traject af met een zevenenveertigjarige dame. Een leuke, stijlvolle vrouw die tijdens haar klikgesprek tijdens mij zei:
"Ik ben het zo zat om elke dag hetzelfde te doen. Ik wil graag van baan veranderen en ik vind het doodeng. Ik val steeds weer terug in dezelfde valkuilen. Ik weet dat ik door dit klikgesprek een stap zet in de richting van verandering, maar als ik er alleen al aan denk, wil ik me wegrennen, mij in mijn bed verstoppen en er weer een jaar niet uitkomen."
Hoewel ze het doodeng vond, ging ze het avontuur wel met mij aan. Ze volgde de Leftraining en een individueel traject bij mij. En nam intens gelukkig afscheid van mij met de woorden “Dat ik ooit zo bang was voor verandering, het leven zit vol mogelijkheden en verandering is gaaf!”
Een grappige anekdote maar voor deze vrouw realiteit. En uit ervaring kan ik zeggen voor heel veel vrouwen. Sommige vrouwen volgen mij al jaren op social media, lezen al jaren mijn nieuwsbrief, willen al jaren veranderen. Denken over verandering na en zijn nog niet klaar om daadwerkelijk de stap te zetten.
Mensen zeggen dat verandering goed is, maar wat als je er niet klaar voor bent? Wat als het te eng is? Kan verandering nog gevaarlijk zijn in een veilige wereld?
Hoe we onze veiligheid zien, hangt samen met onze relaties, onze vriendschappen, de omgeving waarin we leven, onze opvoeding en levenservaringen. Ons onveilig voelen is één manier waarop we onze kansen op positieve doelgerichte verandering kunnen saboteren.
Verandering is goed omdat het je leert om je aan te passen, wat van cruciaal belang is in de snel veranderende wereld waarin we leven. De enige manier waarop we de uitdagingen die ons morgen te wachten staan kunnen overleven, is door verandering te omarmen en je aan te passen.
Ik heb in mijn leven aardig wat veranderingen meegemaakt. Sommige zelfgekozen, de meeste niet ;-) Veel mensen verzetten zich tegen verandering of het nu gaat om een nieuwe telefoon, verandering van eetpatroon of je overgeven aan ziek zijn. Het vraagt wat van jou.
Ik heb door de jaren heen ontdekt dat meebewegen veel makkelijker is dan je verzetten.
Wat mij enorm hierbij heeft geholpen is realiseren dat de meeste veranderingen al plaatsvinden, al zo zijn en dat het niet uitmaakt of ik me verzet of niet, het is al zo.
Je kunt bijvoorbeeld balen van koud of juist heel warm weer en zuchten en klagen en wensen dat het anders is maar het is al zo! Je kunt je wel warmer of juist luchtiger kleden en je tempo aanpassen. Heel veel mensen hebben verzucht ‘ik ben klaar met corona’ maar corona was nog lang niet klaar met ons.
Verandering is niet voor iedereen gemakkelijk: misschien ben je bang om risico's te nemen, of misschien voel je je heel comfortabel in je huidige levenssituatie - in beide gevallen zal verandering van jouw kant wat werk vergen. De meeste mensen veranderen alleen door passie of urgentie. Door plezier of pijn.
Er zijn manieren om verandering gemakkelijker te maken en er zijn dingen die je nu al kunt doen om je op verandering voor te bereiden.
Waarom is het belangrijk?
Veranderen is het proces van anders worden. Het kan een eng vooruitzicht zijn, maar het is ook nodig om te groeien. Als je het gevoel hebt dat je vastzit in een sleur, of als je niet gelukkig bent met je huidige levenssituatie, is het tijd om de moed op te brengen om een verandering te maken. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar met de juiste instelling en een beetje zelfvertrouwen, kan jij je leven ten goede veranderen.
Om het proces van verandering gemakkelijker voor je te maken, zijn hier zeven manieren om je te helpen je meer open te stellen en verandering te accepteren:
1. Observeer je gedachten en gevoelens over verandering zonder oordeel
Mensen schrikken vaak terug voor verandering omdat ze bang zijn voor wat er zou kunnen gebeuren als ze het omarmen. Ze hebben het gevoel dat ze niet weten wat er komen gaat, wat hen bang maakt. Om je minder bedreigd te voelen door verandering, begin je gedachten en gevoelens erover te observeren zonder te oordelen. Als je besluit dat iets niets voor jou is, zeg dan tegen jezelf dat dat prima is - er zijn genoeg andere keuzes die er voor jou zijn.
2. Vraag jezelf af wat 'comfortabel' eigenlijk voor jou betekent
Als mensen zeggen dat ze geen verandering willen, bedoelen ze eigenlijk dat ze zich niet ongemakkelijk willen voelen. Echter, niet alle verandering gaat gepaard met ongemak en brengt nog steeds groei en verbetering. Voordat je een mogelijke verandering bij voorbaat afwijst, vraag jezelf af wat 'comfortabel' eigenlijk voor jou betekent. Als het niets te maken heeft met je welzijn en geluk, gooi het dan weg!
3. Stap uit je comfortzone
Je voelt je misschien bang of bezorgd over verandering, maar dat is alleen maar omdat je gewend bent aan de status quo. Als je in je comfortzone blijft, voel je je veilig en geborgen, maar wat is het nut van leven als je het niet naar je zin hebt? Stap over die eerste angsten heen door meer tijd buiten je comfortzone door te brengen. Je groei zal niet beperkt blijven tot de momenten dat je daadwerkelijk bezig bent met veranderen!
4. Onthoud: niemand kan je iets laten doen wat je niet wilt doen
Als iemand je ervan probeert te overtuigen dat verandering goed voor je is, en je wilt er niet in meegaan, zeg dan nee. Het is jouw leven, dus jij beslist wat ermee gebeurt. Niemand kan je dwingen om iets te doen, dus als ze het proberen, herinner ze eraan dat verandering jouw keuze dient te zijn om succesvol te zijn.).
5. Vraag jezelf af welke verandering je dichter bij je levensdoelen zou brengen
Zelfs als je jaren hebt geprobeerd om erachter te komen wat je wilt van het leven, is de kans groot dat je nog steeds geen idee hebt. Toch? Zo niet, vraag jezelf dan af welke verandering je ook maar één stap dichter bij de levensdoelen zou brengen die je nog niet kent. Maak je geen zorgen over de vraag of de veranderingen zijn klein of groot, gewoon focussen op hoe ze zouden bewegen je dichter bij de persoon die je wilt zijn.
6. Luister naar je gevoelens
Als iets je ongemakkelijk maakt - al is het maar een klein beetje - dan komt er waarschijnlijk een soort weerstand van diep binnen in jezelf. Zoek uit wat dat is door het met iemand uit te praten, of gewoon door je gevoelens erover te observeren. Als je weet wat je tegenhoudt, kun je uitwerken hoe je dat gevoel van ongemak het beste kunt overwinnen.
7. Bepaal wat het nieuwe 'normale' voor je leven wordt
Het vooruitzicht van verandering kan beangstigend zijn omdat het betekent dat al het andere in je leven ook anders zal moeten zijn, en daarom is het belangrijk om te bepalen wat het nieuwe 'normaal' voor je leven wordt. Maak een lijst van wat je wilt bereiken, en ga ervoor! Het lijkt nu misschien onmogelijk, maar niets is ooit voortgekomen uit negativiteit of zelfgenoegzaamheid.
Als je weet wat je wilt, dan is het enige wat overblijft positief te zijn over de veranderingen die je daar zullen brengen. Onthoud dat je de bestemming niet kunt bereiken als je niet op weg gaat, en dat is waar verandering om de hoek komt kijken. Verandering is niet iets om bang voor te zijn; het is iets om te omarmen, want met groei komt een kans op geluk.
Wil je graag weten hoe je kunt veranderen en begrijpen waarom je doet wat je doet zodat je kunt veranderen?
Boek gerust een klikgesprek, dan beantwoord ik al je vragen.
Comments