top of page
  • Foto van schrijverClaudia Koehoorn

Blijf jij EINDELOOS wikken en wegen?


Blijf jij eindeloos wikken en wegen?
Blijf jij eindeloos wikken en wegen?

In alle jaren dat ik met vrouwen heb gewerkt, is een van de meest slopende, angstaanjagende, uitputtende acties die ik zie gebeuren, geen beslissing nemen.

"Mijn hart zegt doe het, MAAR ......." En dan volgen er heel veel verschillende scenario’s. Je blijft onderzoeken, wikken en wegen, het van alle kanten bekijken. Je probeert alle ‘wat als-en’ te beantwoorden. Je wacht tot er een duidelijk antwoord komt maar dat komt niet. Je blijft maar malen en er eindeloos over nadenken maar een besluit neem je niet.


Hoe ontstaat dit probleem van niet kunnen beslissen?

Elke actie, gedachte en beslissing wordt verwerkt door een reeks filters zoals herinneringen / ervaringen / overtuigingen / normen en waarden/ epigenetische (erfelijke) ervaringen / hormoonniveaus / emotionele toestand.

Besluiteloosheid is uiteindelijk je onbewuste geest die je in een patroon vasthoudt grotendeels beïnvloed door angsten en twijfels. Het idee het verkeerde besluit te nemen werkt verlammend.

Je brein is gericht op wat het al kent, wat bekend terrein is en daarom veilig voelt. Jezelf dwingen een besluit te nemen werkt vaak niet want dan blijf je weer over dat besluit twijfelen. En zo zet je jezelf vast.


Geen besluit nemen maakt je onrustig, machteloos en wekt vaak irritatie op bij jouzelf en je omgeving. Je wacht op het ‘ideale moment’, je overweegt alle opties en neemt geen besluit omdat je bang bent voor de gevolgen van een eventueel verkeerde beslissing.


In mijn praktijk spreek ik zoveel vrouwen die hier last van hebben. Je kunt het veranderen!

Als je verandering wilt is het tijd voor bewustwording.

Waar je last van hebt is dat je continue rondjes draait. Je springt van je hoofd (denkende brein) naar je hart (onbewuste), naar je intuïtie (innerlijke stem) en weer terug naar je hoofd.

Om het nemen van beslissingen een beetje eenvoudiger te maken kun je jezelf vragen stellen om de filters die je nu inzet uit te dagen of te omzeilen.


Vragen als:

  • Wat kost het me en wat levert het me op?

  • Kost het energie of geeft het energie?

  • Wat draagt het bij?

  • Hoe kan dit mijn leven veranderen/verbeteren?

  • Kan ik hier van groeien?

  • Wie zou hier nog meer van kunnen profiteren?

  • Hoe zou het VOELEN om dit te doen en het uit te laten komen?

  • Hoeveel rust zou het me geven?


Uiteindelijk lijd jij het meeste onder je besluiteloosheid, dus met liefde moedig ik je aan om jezelf van je besluiteloosheid te verlossen.


Er zijn verschillende manieren voor om je zelf hier blijvend van te verlossen.

Herken jij jezelf hierin en wil je echt iets veranderen? Download mijn gratis Stop met piekeren gids En/of volg mijn gratis Stop met Piekeren WorkshopComments


Even sparren?

Heb je vragen, opmerkingen of behoefte aan hulp? Boek hier een gratis klikgesprek!

bottom of page