top of page
  • Foto van schrijverClaudia Koehoorn

Het Vrouwenbrein en Emoties


Het vrouwenbrein en emoties
Het vrouwenbrein en emoties

Ons brein is een fascinerend en complex orgaan. Het speelt een grote rol bij het reguleren van emoties en beïnvloedt hoe we ons voelen en reageren in verschillende situaties.


Mannen- en vrouwenbreinen verschillen van elkaar. De fysieke verschillen zijn niet zo groot toch lopen we in het dagelijks leven tegen aardig wat verschillen aan. Met name op emotioneel gebied.


In deze blog probeer ik je wat inzicht te geven in het vrouwenbrein en de manier waarop het emoties verwerkt. Hopelijk begrijp je jezelf daardoor ook wat beter 😉


Ik deel ook een paar tips over hoe je beter kunt omgaan met je emoties en een evenwichtiger emotioneel welzijn kunt bereiken. In mijn blogs leg ik het verschil tussen mannen en vrouwen vrij zwart/wit uit omdat het lekker duidelijk en herkenbaar is. Natuurlijk geldt niet alles wat ik zeg voor alle mannen of alle vrouwen.

Het vrouwenbrein verschilt op subtiele wijze van het mannenbrein als het gaat om de verwerking van emoties wat vaak leidt tot uitspraken als “hij begrijpt met gewoon niet”. Een man kan vaak niet begrijpen waarom een vrouw zich zo druk maakt om iets. Dat is geen onwil, hij snapt het vaak echt niet en dat komt door de subtiele verschillen in onze breinen. Vrouwen hebben vaak een sterkere emotionele verbinding en voelen en tonen vaak meer empathie. Bovendien zijn vrouwen heel goed in het lezen van non-verbale communicatie. Hierdoor kunnen wij ons gemakkelijker inleven in de gevoelens van anderen en emotionele signalen beter en sneller oppikken dan (de meeste) mannen. Je kent vast wel het verschijnsel dat je na een feestje samen in de auto naar huis rijdt en jij tegen je man zegt “die en die zat ook niet lekker in haar vel hè” en hij reageert met “hè niks van gemerkt, hoe kom je daar nou bij?”


Het grote verschil tussen mannen en vrouwen op het gebied van emoties is dat vrouwen onbewust de hele dag door aan werkelijk alles een emotie verbinden en dat vrouwen, anders dan mannen, veel gebeurtenissen en emoties persoonlijk maken, op zichzelf betrekken. Dat is vaak de reden dat wij ons heel druk maken over iets, het heeft ons persoonlijk geraakt waardoor het heel lastig is om iets los of bij de ander te laten. We geloven dat we er iets mee moeten doen en dat staat haaks op iets loslaten.


Wat vaak onderschat of vergeten wordt is hoe belangrijk de rol is die hormonen spelen bij het beïnvloeden van emoties. Hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze kunnen de emotionele toestand van vrouwen enorm beïnvloeden. Van licht geïrriteerd, super onzeker, needy en laag zelfvertrouwen tot super vrolijk, zelfverzekerd, sexy en creatief. De ene week kun je super goed met slecht nieuws of kritiek omgaan, de week erna voel je je wanhopig of zwelg je in zelfmedelijden door een kleine opmerking van een ander. Het komt gedurende de maand allemaal voorbij, zelfs als je al door de overgang heen bent! Ik leer je hier meer over in mijn gratis e-book Help ik begrijp mezelf niet en in mijn gratis masterclass Jij en je Hormonen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze schommelingen normaal zijn en dat het geen afspiegeling is van je persoonlijkheid of capaciteiten. Hoe je hier beter mee om kunt gaan leer ik je in mijn online Female BrainZz Hormoon Training. In 4 lessen neem ik je mee in de wereld van onze cyclus van de eerste menstruatie tot en met de overgang. Bovendien leer ik je in deze training mijn Female Factor Strategie waardoor je meer naar je eigen lichaam en behoeften leert luisteren en lichter leert leven.


Als er iets is wat ons emotioneel uit balans kan brengen is het slaapgebrek. Door slaapgebrek hoeft er maar iets tegen je gezegd te worden om je in tranen uit te laten barsten.

Tips voor het Omgaan met Emoties:


Erken je emoties:

Het is belangrijk om je emoties te erkennen en te accepteren, of ze nu positief of negatief zijn. Het onderdrukken van emoties kan leiden tot spanning en stress. Neem de tijd om te begrijpen waarom je je op een bepaalde manier voelt en geef jezelf toestemming om die emoties te ervaren.


Verminder je zelfkritiek


Zelfkritiek is ondermijnend. Je bent voor jezelf tien keer strenger dan voor een ander en in je zelfkritiek zeg je dingen tegen jezelf die je nooit tegen een ander zou zeggen.

Ga maar na zou je tegen je vriendin zeggen “Stel je niet zo aan domme doos, jij ook altijd met je gezeur?” Praat eens tegen jezelf zoals je tegen je vriendin zou praten.


Schrijven

Schrijven helpt om je emoties te erkennen en te verwerken. Zie het als een soort download. Door het op te schrijven, schrijf je het letterlijk van je af waardoor je weer ruimte en helderheid in jezelf creëert .


Zoek ondersteuning:

Praat met vrienden, familieleden of een therapeut als je worstelt met heftige emoties. Het delen van je gevoelens kan enorm opluchten en je helpen om verschillende perspectieven te krijgen. Bekijk mijn 1:1 coaching om te kijken wat werken aan je emoties kan betekenen.


Zelfzorg:

Zelfzorg is belangrijk. Besteed aandacht aan zelfzorg-activiteiten die je helpen om je emotionele welzijn te bevorderen. Dit kan variëren van ontspanningstechnieken, zoals meditatie of yoga, tot het doen van activiteiten waar je van geniet, zoals wandelen, sporten, in bad liggen, met je vriendinnen afspreken, lezen of creatieve hobby's.


Verbind met anderen:

Het opbouwen en onderhouden van sterke sociale banden kan helpen bij het reguleren van emoties. Zoek steun bij vrienden en familie en maak tijd om sociale relaties te onderhouden. Het delen van ervaringen en gevoelens kan een positieve invloed hebben op je emotionele welzijn.

Leer stressmanagementtechnieken:

Vrouwen kunnen gevoeliger zijn voor stress, dus het is belangrijk om effectieve stressmanagementtechnieken te leren. Voorbeelden hiervan zijn ademhalingsoefeningen, lichaamsbeweging, tijd nemen voor ontspanning, voldoende rust nemen en grenzen stellen.

Het vrouwenbrein en emoties zijn nauw met elkaar verbonden. Als volwassen vrouw is het begrijpen en accepteren van je emoties essentieel voor een evenwichtig emotioneel welzijn. Door jezelf toe te staan emoties te ervaren, ondersteuning te zoeken wanneer dat nodig is en actief te werken aan zelfzorg en stressmanagement, kun je een positieve invloed uitoefenen op je emotionele welzijn en een gezonde relatie met je emoties ontwikkelen.

Ik hoop dat deze blog je helpt bij het iets beter begrijpen van het vrouwenbrein en het omgaan met emoties. Onthoud dat het belangrijk is om altijd professioneel advies in te winnen als je specifieke emotionele uitdagingen hebt of als je worstelt met je mentale gezondheid.

Even sparren?

Heb je vragen, opmerkingen of behoefte aan hulp? Boek hier een gratis klikgesprek!

bottom of page