top of page
  • Foto van schrijverClaudia Koehoorn

Waarom verliezen we ons zelfvertrouwen en zelfliefde? Ontdek het hier!Waardoor verliezen we het? 


Dit weekend waren we op visite bij vrienden die een dochter van vier hebben.

Een heerlijk vrolijk meisje dat onbezorgd haar talenten etaleerde. Ademloos zat ik te kijken en te luisteren hoe ze haar talenten opnoemde en liet zien. Ze kon al dansen en zingen, sprak al diverse talen (naar eigen zeggen) en kon zelfs hond spreken. 


Ze vertelde over haar zwemles en hoe ze al met haar hoofd onder water kon en dat ze graag een ukelele voor haar verjaardag wil omdat ze muziek wil maken. Ze weet al dat ze dat kan want ze heeft al een aantal muzieklessen op school gehad. Ze praatte over haar mooie lange haar, wat ze allemaal al geleerd had en wat ze graag wilde. Onbevangen, ongeremd, open. 


Dit meisje van vier staat vol zelfvertrouwen en zelfliefde in het leven. Ze vind zichzelf leuk en ze kent haar eigen waarde en talenten. 


Ze is vier, bijna vijf en ze heeft ouders die haar liefdevol aanmoedigen en begrenzen. Ook dat laatste is belangrijk. Ze laten haar in alle rust dansen, zingen en vertellen over wat ze allemaal kan. Zo zijn we als kind. Open, vol vertrouwen in onszelf en de wereld en langzaam aan gaat dat veranderen. Raken we het vertrouwen in onszelf kwijt, raken we het trots zijn op wat we kunnen en daar openlijk voor uitkomen kwijt omdat we leren dat je bescheiden moet zijn, niet mag opscheppen, niet alle aandacht mag opeisen, dat jij niets bijzonders bent. 


Dat ben je wel! 


We leren onze aandacht voornamelijk op anderen richten. Op hoe anderen reageren,  op hoe anderen zich voelen, op anderen tevreden houden.


“Alles wat je teveel inzet gaat tegen je werken” zeg ik vaak tegen klanten. Als je al je aandacht op anderen richt raak je jezelf kwijt. 


Ik ken zoveel vrouwen die niet weten waar ze goed in zijn omdat het toch heel normaal is wat ze kunnen. Vrouwen die niet trots zijn op hun talenten, laat staan ze durven zien. Vrouwen die geen zelfvertrouwen hebben, onzeker in het leven staan. Vrouwen die zichzelf niet durven laten zien, laat staan van zichzelf houden. 


Vrouwen die zich druk maken om wat anderen (kunnen) denken en vinden, of anderen wel tevreden zijn. Vrouwen die conflicten uit de weg gaan omdat ze bang zijn om de sfeer te verpesten of anderen te kwetsen en daardoor zichzelf enorm kwetsen. 


Waarom raken we onze bevangenheid en zelfvertrouwen kwijt? 


Omdat we niet leren dat en/en zoveel fijner en leuker is. Nee we leren of/of. 

Of je richt je op anderen of op jezelf en dat laatste is eigenlijk niet ok. Omdat we meer leren aanpassen dan naar onszelf luisteren. 


En dat vind ik doodzonde! 


Het is mogelijk om rekening met anderen te houden, voor ze te zorgen EN om met zelfvertrouwen te leven ook als anderen je niet leuk vinden of waarderen. Het is onmogelijk om van anderen te houden EN van jezelf te houden. Het is mogelijk om trots op jezelf EN op anderen te zijn zonder jezelf klein te maken. 

Het is mogelijk om anderen in hun waarde te laten zonder jezelf weg te cijferen, conflicten uit de weg te gaan. Het is mogelijk om anderen in hun waarde te laten zonder je eigenwaarde te bagatelliseren. 


Het is mogelijk om van jezelf te houden, je talenten te erkennen en te delen met de wereld. Het is mogelijk om weer jezelf te zijn. Zodat je weer kunt dansen, lachen, genieten, verbinding maken met anderen vanuit verbinding met jezelf. 


Door dit weekend tijd door te brengen met dit vrolijke kleine meisje, weet ik weer waarom ik het werk doe wat ik doe. Sta ik weer meer in contact met mijn missie om minstens 1000 vrouwen weer in verbinding te brengen met zichzelf zodat ze weer gaan stralen omdat ze in zichzelf geloven, op zichzelf vertrouwen en weten dat ze goed zijn, precies zoals ze zijn. 


Herken jij je in dit verhaal en wil jij meer zelfvertrouwen en zelfliefde? Dat kan! Dat kan echt. Je kunt weer in verbinding met jezelf komen. Ik help je er graag bij op 2 manieren.


Door Do it Yourself (DIY) online trainingen,  toolkits, journals,  gidsen aan te bieden waardoor je al voor €7 hiermee kunt beginnen en door vrouwen te begeleiden in individuele trajecten die een grotere investering vragen. 


Meer weten over mijn DIY aanbod of over individueel met mij werken? Klik hier!

Comments


Even sparren?

Heb je vragen, opmerkingen of behoefte aan hulp? Boek hier een gratis klikgesprek!

bottom of page