top of page
  • Foto van schrijverClaudia Koehoorn

Je brein is als een tuin


Je brein is als een tuin
Je brein is als een tuin

Het menselijk brein heeft ongeveer 86 miljard neuronen. Een neuron, of zenuwcel, is een speciaal soort cel die gespecialiseerd is in het ontvangen, verwerken en doorgeven van informatie. Neuronen verbinden en geven boodschappen door aan naburige neuronen. De verbinding tussen 2 neuronen wordt een synaps genoemd. Elk neuron communiceert op deze manier met honderden neuronen die tot 500 keer per seconde berichten ontvangen.


De hersenen zijn niet statisch. Als er geen ervaringen zijn die de neuronen en hun synaptische verbindingen activeren, gaan ze zelfs verloren. Met andere woorden, als je niet langer een specifiek neuraal pad gebruikt, beschouwen de hersenen het niet langer als nuttig en beginnen ze met het elimineren van dat specifieke neurologische pad.


Hoe meer je een neuraal circuit in je hersenen gebruikt, hoe sterker dat circuit wordt. "Oefening baart kunst… toch?". Hoe meer je piano oefent, of een taal spreekt of jongleert, hoe sterker die circuits worden. Wetenschappers weten dit al jaren. Er is echter nog een ander belangrijk onderdeel om te weten: om iets te kunnen leren, nog belangrijker dan oefenen, is het vermogen van je brein om AF TE LEREN, om de oude neurale verbindingen af ​​te breken. Dit wordt "synaptisch snoeien" genoemd.


Je brein is als een tuin, behalve dat je in plaats van bloemen, planten, fruit en groenten, synaptische verbindingen tussen neuronen laat groeien. Dit zijn de verbindingen waar neurotransmitters zoals dopamine, serotonine enz. doorheen reizen. Je brein gedraagt ​​zich eigenlijk als een tuinman. Het verwijdert alle afval door onkruid op te trekken, ongedierte te doden, dode bladeren op te harken. Met andere woorden, het snoeit je synaptische verbindingen. De vraag is: hoe weten de hersenen welke ze moeten snoeien?


Onderzoekers beginnen net dit mysterie te ontrafelen, maar wat ze wel weten, zijn de synaptische verbindingen die minder wennen en worden gemarkeerd door een eiwit. Wanneer andere cellen dat merkteken detecteren, binden ze zich aan het eiwit en vernietigen of snoeien ze de synaps. Je brein maakt de fysieke ruimte voor je om nieuwe en sterkere verbindingen op te bouwen, zodat je meer kunt leren.


Het goede nieuws is dat je de tuinman feitelijk in je hersenen instrueert door waar je op focust.

Als jij je bijvoorbeeld concentreert op iets dat je niet wilt, versterkt je feitelijk die specifieke synaptische verbinding. Aan de andere kant, als je die negatieve gedachte negeert en meer aandacht schenkt aan iets dat je WEL wilt, zal de innerlijke tuinman die oude verbinding afbreken om plaats te maken voor een nieuwe.


Nu je dit weet is het wellicht makkelijker om te kiezen voor een positieve mindset en denken aan wat je wel wilt .Dit is voorbeeld van hoe ik wetenschap, positieve psychologie en mindset combineer in mijn praktijk.


Wil je je op een praktische manier leren om je positieve mindset te vergroten, bekijk mijn online training Creëer je eigen geluk. In deze training leer je meer over hoe je je brein kunt inzetten om de grote valkuilen die jouw geluksgevoel in de weg staan zoals perfectionisme, faalangst en verwachtingen hebben te omzeilen.

コメント


Even sparren?

Heb je vragen, opmerkingen of behoefte aan hulp? Boek hier een gratis klikgesprek!

bottom of page