top of page
  • Foto van schrijverClaudia Koehoorn

Hoe Piekeren te Doorbreken en Zelfvertrouwen te Vergroten: 3 Eenvoudige Tips


Hoe Piekeren te Doorbreken en Zelfvertrouwen te Vergroten: 3 Eenvoudige Tips
Hoe Piekeren te Doorbreken en Zelfvertrouwen te Vergroten: 3 Eenvoudige Tips


Veel informatie en herinneringen zijn opgeslagen in ons brein. Zo veel, dat je niet altijd overal direct bij kunt. Vaak heb je een cue of een trigger nodig die een herinnering of informatie oproept. Je kunt denken aan een geur, een liedje of een smaak die herinneringen oproept.


De meest belangrijke cue voor ons brein is hoe je je voelt. Voel je je somber, dan roept dat negatieve gedachten en herinneringen op. Dus als je je negatief voelt, chagrijnig, angstig of pessimistisch ben je meer vatbaar voor piekeren.


Sla je aan het piekeren, dan roept jouw brein nog meer negatieve gedachten en doemscenario’s op. Want daar kan het brein dan makkelijker bij. Je komt hierdoor in een piekerpatroon terecht, wat weer zorgt voor stresshormonen in ons lichaam. En stress zorgt ervoor dat je je niet beter gaat voelen. Je brein reikt geen verheldering of oplossingen aan, maar alleen meer van hetzelfde. Een negatief spiraal van gedachten die nergens toe leidt behalve naar stressklachten, negativiteit en somberheid.


Wat belangrijk om te weten is dat,  door stress het gedeelte in ons brein wat ervoor zorgt dat we verstandige keuzes kunnen maken, relativeren en onze gedachten en ideeën in actie omzetten (de neocortex), minder goed functioneert. Piekeren maakt daardoor passief. En passiviteit geeft weer ruimte om te malen en tobben. Piekeren als manier om problemen op te lossen werkt dus niet. Maar wat kun je wel doen om uit dat piekerpatroon te komen.


Piekeren doorbreken; Van jouw binnenwereld naar de buitenwereld

Als je piekert keer je naar binnen. Het is dus logisch om je aandacht van je binnenwereld, naar de buitenwereld te verleggen als je piekeren wilt doorbreken. Je verlegt je aandacht van wat binnenin jou gebeurt, naar wat om je heen gebeurt. Dit zorgt ervoor dat je afstand kunt nemen van je piekergedachten en het patroon hiermee kunt doorbreken. Makkelijker gezegd dan gedaan he. Daarom nog wat theorie

Piekeren ontstaat door een combinatie van omstandigheden en de manier waarop je hiermee omgaat. Meestal ontstaat het doordat je twijfel of angst ervaart. Om die angst te verminderen proberen wij controle te krijgen over die angst door te piekeren. Andere dingen die piekeren veroorzaken zijn stress, een burn out, gevoelens als machteloosheid of het meemaken van een nare gebeurtenis. Het blijven nadenken kan ertoe leiden dat je in negatieve gedachten en gevoelens blijft hangen. Je kunt daar vooral last van hebben als je veel stress ervaart. Stress hoeft niet de enige oorzaak te zijn van piekeren, maar draagt wel bij aan het hebben van nare gevoelens en gedachten.

Het is belangrijk om de oorzaak van het piekeren vast te stellen. Dit helpt je om het beter onder controle te krijgen, zodat je uiteindelijk minder zal piekeren. Soms is de oorzaak complex, het kan een gevolg zijn van meerdere situaties.

Dus wil je weten wat het piekeren is en wat dit veroorzaakt? Probeer te achterhalen waar je (veel) stress van krijgt en hoe je daar op dit moment mee omgaat. 


Als je piekert ben je vooral bezig met verleden of toekomst dat herken je aan de had ik maar en wat als gedachten, je bent zelden in het nu. Ook als je denkt dat je piekert over actuele zaken zoals een taak, opdracht, een lastig gesprek dat je moet voeren, een lekkage in huis, geldzorgen, of ziek zijn ben je niet in het huidige moment, niet in het NU.


Mijn top 3 tips die ik mijn klanten meegeef om piekeren te verminderen:


Tip 1:  Ont-moeten

We hebben het idee dat we ontzettend veel moeten. Zonder dat je het in de gaten hebt kan de druk die we onszelf daarmee opleggen tot veel stress leiden.  Maar waarom moet je? Moet alles wat je jezelf oplegt ook echt gedaan worden, ben jij degene die dat ‘moet’ doen of kan een ander wat overnemen? Wat zou er gebeuren als je iets wat je moet van jezelf niet zou doen?  


Moeten heeft meestal een negatieve lading  waardoor er druk of stress ontstaat.  Let er eens op hoe vaak je het woord moet/moeten gebruikt. Waarschijnlijk ben je verbaasd over het aantal keren. Door het woord moet te vervangen verander je wat je tegen jezelf zegt, verander je je gedachten en ontstaat er positiviteit en meer ruimte. Probeer maar eens.


Noteer 10 gedachten en/of uitspraken, waarin je het woord moeten  gebruikt. 


Vervang het woord MOETEN door WILLEN, MOGEN, KUNNEN of GAAN. 

Bijvoorbeeld: Ik moet niet vergeten mijn sleutels mee te nemen vervangen door straks neem ik mijn sleutels mee of Ik moet nog ….doen vervangen door ik mag/kan vandaag ….doen. 


Tip 2:  Aandacht richten

Richt je aandacht niet op wat er volgende week, maand of volgend jaar moet gebeuren maar richt je aandacht op wat er nu, vandaag voor je ligt, op dit huidige moment en welke stap je NU kunt zetten om dichterbij dat wat je wilt bereiken te komen. Wat is de eerstvolgende logische stap?


Tip 3: Richt je op het positieve


Zoek positieve gevoelens en activiteiten voor jezelf in het leven. Elke activiteit die je leuk vindt of een glimlach op je gezicht tovert is een goede activiteit . Zoek uit wat jou in een positieve flow brengt. Voor de een is dat kletsen met een vriendin, naar de film gaan, breien, creatief bezig zijn, koken, een boek lezen, voor een ander kan dat sporten zijn, de natuur in gaan, muziek maken/luisteren of met de kat knuffelen. Het hoeft gen dure hobby of bezigheid te zijn.  Richt je op het positieve in je leven. Negativiteit hoort bij het leven. Je kunt alleen positief kennen omdat je ook negatief kent. Accepteer dat sommige dingen zijn, zoals ze zijn. Geef wat je niet kunt veranderen niet teveel aandacht of energie. Vraag jezelf af of het geen waar je over piekert ook echt zo is of echt zo negatief/moeilijk/uitdagend enz. is. We hebben de neiging om dingen in ons hoofd groter te maken en alle verantwoordelijkheid bij ons zelf neer te leggen. Maar klopt dat wel? Als een vriendin je dit verhaal zou vertellen, wat zou je dan adviseren? Door wat afstand te nemen en het probleem vanuit verschillende hoeken te bekijken wordt het vaak helderder wat er nu echt aan de hand is. Wat mij persoonlijk altijd enorm heeft geholpen is een uitspraak van mijn lieve, wijze opa: hoe erg het nu ook voelt of eruit ziet, je zal het wel overleven. Alles gaat weer voorbij, niets duurt eeuwig. 


Bovenstaande is een klein stukje uit mijn Stop met Piekeren Masterclass. Wil jij meer weten over piekeren bijv welke soorten piekeren bestaan of de grootste valkuilen die piekeren veroorzaken leren kennen?


De Stop met Piekeren Masterclass is onderdeel van mijn Boost je Zelfvertrouwen Toolkit.


Ik help je graag om je piekeren te verminderen en daardoor meer rust in je hoofd en in je leven te creëren. De Boost je Zelfvertrouwen toolkit is een goede eerste stap voor een lage investering want deze toolkit kost slechts €37. 


Comments


Even sparren?

Heb je vragen, opmerkingen of behoefte aan hulp? Boek hier een gratis klikgesprek!

bottom of page