top of page
 • Foto van schrijverClaudia Koehoorn

Rust nemen als je lichaam daarom vraagt is niet lui, het is goed voor jezelf zorgenRust nemen als je lichaam daarom vraagt is niet lui, het is goed voor jezelf zorgen
Rust nemen als je lichaam daarom vraagt is niet lui, het is goed voor jezelf zorgen

Weet jij wanneer je je lichaam om rust vraagt? En weet je de reden?


Er is een verschil tussen fysieke rust nodig hebben en mentale rust nodig hebben. Als je fysiek moe bent, ga je naar bed, dan wil je slapen. Als je mentaal moe bent, ga je vaak netflixen, op je telefoon scrollen of op de bank hangen.


Rust nemen wanneer het nodig is, is een noodzakelijk deel van mijn leven geworden. Vroeger had ik hier veel moeite mee, vond mezelf lui als ik in bed of op de bank lag. Ik moest zoveel. Dacht dat anderen dat van mij verwachten. Uiteindelijk ontdekte ik dat ik zelf de enige was die zoveel en veel te veel van mij verwachtte. Uiteindelijk ontdekte ik dat niet goed naar mijn lichaam luisteren een veel te hoge prijs vroeg. Door maar door te gaan ondanks vermoeidheid ging ik slecht functioneren. Kreeg ik last van concentratiestoornissen, viel ik letterlijk om en kon ik er niet zijn voor anderen of mezelf.


Het waren harde, moeilijke en pijnlijke lessen. Die ik gelukkig heb weten om te zetten in belangrijke levenslessen.


Ik luister goed naar mijn lichaam en geef het wat het nodig heeft om zo goed mogelijk te kunnen functioneren. Voeding, beweging (voor zover mogelijk in mijn geval) frisse lucht, actie en rust. Ik weet het verschil tussen fysieke rust nodig hebben en op de bank willen hangen door uitstelgedrag of andere emoties. Ik weet wat ik dan moet doen. Er is een verschil tussen fysieke en mentale vermoeidheid en dus ook een andere oplossing.


Wat merk jij in je hoofd en lichaam dat je zegt dat het tijd is voor een pauze? Ben je goed in het opmerken en serieus nemen van deze signalen of negeer je ze?


Je kunt een pauze inlassen voor je mentale gezondheid door aan zelfzorg te doen waardoor je je uitgerust en ontspannen voelt. Dit zal er voor iedereen anders uitzien.


Misschien kun je je telefoon een tijdje uitzetten. Minder tv kijken. Misschien betekent het dat je je verplichtingen beperkt, zodat je je niet burn-out voelt. Misschien helpt het jou om je lichaam te bewegen, te sporten, creatief te zijn of (opnieuw) contact zoeken met een geliefde.


Hier een aantal signalen die kunnen aangeven dat je mentale rust nodig hebt:

 • Je bent vaak ziek

 • Je kunt niet genieten

 • Je voelt je overweldigd en uitgeput

 • Je valt terug op ongezonde overlevingsmechanismen en patronen

 • Je hebt niet of nauwelijks tijd voor jezelf

 • Je bent druk in je hoofd

 • Je hebt moeite met concentreren

 • Je bent ongemotiveerd

 • Je voelt je leeg of mat

 • Je slaapt slecht en eet ongezond


Dit zijn voorbeelden van mogelijke signalen van je lichaam om een pauze in te lassen. Er zijn er nog meer. Luister naar je lichaam om te weten te komen wanneer je rust nodig hebt.


Deze levenslessen probeer ik zoveel mogelijk door te geven aan mijn naasten en mijn klanten. En in deze blog aan jou. Uitrusten als je echt vermoeid bent is niet lui, egoïstisch of zonde van je tijd. Het is wat je nodig hebt om echt te kunnen leven.


Wil je hier meer over weten? Download mijn gratis ebook “Help ik begrijp mezelf niet!En ontdek welke rol je hormonen hierbij spelen.


Liefs, Claudia

Commentaires


Even sparren?

Heb je vragen, opmerkingen of behoefte aan hulp? Boek hier een gratis klikgesprek!

bottom of page